Ιστορικά Μνημεία

https://www.arxaiaolympia.gov.gr/istoria-tis-olympias/

Λίγη Ιστορία
Οι Αρχαίοι Έλληνες διάλεξαν για τόπο λατρείας του Δία και τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στους πρόποδες του Κρόνιου λόφου και τη καταπράσινη κοιλάδα του μυθικού ποταμού Αλφειού,στο σημείο όπου δέχεται τα νερά του παραποτάμου του Κλαδέου.

Εδώ, στην Ολυμπία, όπως πίστευαν οι Έλληνες, πρώτοι εγκαινίασαν τους αγώνες οι Ολύμπιοι θεοί. Ο Ζευς νίκησε τον Κρόνο στην πάλη, ενώ ο Απόλλων κατέβαλε τον Άρη στην πυγμή και τον Ερμή στο δρόμο. Έκτοτε το Ιερό της Ολυμπίας αναγνωρίζεται πανελλήνια ως το κατ’ εξοχήν αγωνιστικό – θρησκευτικό κέντρο με ακτινοβολία και απήχηση στον γνωστό τότε κόσμο.

Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ηρακλής πήγε κάποτε τα τέσσερα αδέλφια του στην Ολυμπία για να τρέξουν στον πρώτο αγώνα δρόμου που έγινε ποτέ και στεφάνωσε τον νικητή με ένα κλαδί απο την ελιά που είχε ο ίδιος φυτέψει εκεί. Ιστορικά πάντως, το 776 π.Χ. τελείται η πρώτη Ολυμπιάδα και για 1.200 συνεχή χρόνια, τα “Ολύμπια”, η πιο λαμπρή απο τους πανελλήνιους αγώνες, τελούνται προς τιμήν του Δία. Η Ηλεία ολόκληρη κηρύσσεται ιερή περιοχή του Διός και απαραβίαστη.

Μάλιστα για την ακίνδυνη προσέλευση των αθλητών και των επισκεπτών του Ιερού και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Αγώνων, κηρύσσεται η Ιερή εκεχειρία, με την οποία αναστελλόταν για ένα μήνα κάθε εχθροπραξία μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν μέχρι το 393 μ.Χ., όταν ο Θεοδόσιος ο Β’ επικύρωσε την κατάργηση τους. Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων ανανεώθηκε το 1896 από τον βαρόνο De Coubertin με την έμπνευση και την αποφασιστική συμπαράσταση του Δημητρίου Βικέλα.

Το 2004, αποτελεί χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας, καθώς η Αθήνα διοργάνωσε για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896, και για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή, σε αυτόν ακριβώς τον τόπο, την Αρχαία Ολυμπία διεξήχθη αγώνισμα και συγκεκριμένα η σφαιροβολία ανδρών και γυναικών, με νικητές τον Γιούρι Μπιλόνγκ από την Ουκρανία και τη Γιουμιλέιντι Κούμπα από την Κούβα. Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινώντας από την Αρχαία Ολυμπία ταξίδεψε μέσω της λαμπαδηδρομίας και στις πέντε ηπείρους για πρώτη φορά, ενώ για τη μεταφορά της χρησιμοποιήθηκαν πέρα από τους λαμπαδηδρόμους, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, βάρκες, ποδήλατα και μοτοσικλέτες, διανύοντας μια απόσταση διάνυσε απόσταση μεγαλύτερη των 78.000 χιλιομέτρων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν στην Ολυμπία, μέσα από την τρισδιάστατη υπόσταση Φύση – Θεός – Άνθρωπος και τον ολοκληρωτικό διάλογο. Υπάρχουν τοπία που μιλούν για τους θεούς και τοπία όπου οι θεοί μιλούν στον άνθρωπο. Όταν ο κόσμος ήταν ακόμα νέος και γεμάτος θεούς, τέτοιους χώρους, φορτωμένους με νόημα διάλεγαν οι Έλληνες για να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Η Αρχαία Ολυμπία, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της αρχαιότητας στην Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο χώρο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Η εξέλιξη της Ολυμπίας βασίστηκε αποκλειστικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την επίδρασή τους στον ελληνικό και όχι μόνο αρχαίο κόσμο. Όλες οι ελληνικές πόλεις και οι αποικίες τους από τον Εύξεινο Πόντο έως την Ιωνία και τη Μεσόγειο, συμμετείχαν στις αθλητικές και λατρευτικές δραστηριότητες του ιερού αλλά και στην διαμόρφωσή του χτίζοντας διάφορα οικοδομήματα και αφιερώνοντας αναρίθμητα αγάλματα.

Σήμερα στον ιστορικό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει κάθε φορά που τελούνται Ολυμπιακοί Αγώνες και μεταφέρεται στην Πόλη που διοργανώνονται για να φωτίζει με το μήνυμα της ειρήνης και της δημιουργικής άμιλλας τους νέους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η επίσκεψη στην Ολυμπία είναι η επιστροφή στον γνήσιο κόσμο, στον θαυμαστό χώρο όπου μέσα από τη φυσική προσπάθεια, καλλιεργήθηκε η ομορφιά του ανθρώπινου σώματος και μέσα από την ευγενική άμιλλα, το αγωνιστικό ήθος και η ιδέα της ειρήνης.

Τα πιο σημαντικά μνημεία
https://olympia-guide.gr/index.php/greek/i-arxaia-olympia

Ο Ναός του Δία ο οποίος χτίστηκε το 456 π.Χ., αποτελεί πρότυπο δείγμα δωρικού ρυθμού και στο εσωτερικό του φυλασσόταν το σημαντικότερο ανάθημα της Ολυμπίας, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία.

Ο Ναός της Ήρας ή αλλιώς Ηραίον, όπου φυλάσσονταν πολλά αναθήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν ο περίφημος Ερμής του Πραξιτέλη και ο δίσκος της ιερής εκεχειρίας.

Το Βουλευτήριο, το οποίο βρίσκεται νότια του ναού του Διός, έξω από τον ιερό περίβολο της Άλτεως και ήταν η έδρα της βουλής των Ηλείων.

Το Πρυτανείο, από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα κτίσματα της Ολυμπίας, αφού αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και πολιτικής ζωής του ιερού και το κέντρο διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το αρχαίο Στάδιο και η είσοδός του, η οποία ήταν μόνο για τους επίτροπους, τους αθλητές και τους ήρωες. Το στάδιο της Ολυμπίας είχε χωρητικότητα 45.000 θεατών. Στην μια πλευρά ήταν κτισμένο επάνω στην φυσική πλαγιά του λόφου ενώ στην άλλη πλευρά είχε χτιστεί ύψωμα για να εξυπηρετήσει την απαραίτητη κλίση. Ο χώρος όπου τελούνταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Ηραία.

Το Γυμνάσιο, όπου ήταν ο τόπος προπόνησης των αθλητών. Το γυμνάσιο ήταν επιστεγασμένο σε όλο του το μήκος, έτσι ώστε οι αθλητές να μπορούν να προπονούνται στον αγώνα δρόμου άσχετα από τις καιρικές συνθήκες.

H Παλαίστρα, που αποτελούσε μέρος του Γυμνασίου, επομένως βρισκόταν και αυτό έξω από τον ιερό περίβολο της Άλτεως στη νότια πλευρά του.

Το Λεωνιδαίο, το οποίο βρισκόταν εκτός του ιερού χώρου της Άλτεως δίπλα στο εργαστήριο του Φειδία. Ήταν ο χώρος όπου φιλοξενούντο οι επίσημοι των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα του ιερού.

Το Εργαστήριο του Φειδία, έξω από τον ιερό χώρο της Άλτεως. Εκεί ο Φειδίας προετοιμαζόταν για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος στον Ναό του Δία.
οι Ζάνες, τα χάλκινα αγάλματα που ήταν αφιερωμένα στο θεό Δία και βρίσκονταν λίγο πριν την είσοδο του Σταδίου.

Το Φιλιππείο, το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της περιοχής της Άλτεως, αφιερωμένο στον Δία από τον Φίλιππο Β’ και ολοκληρωμένο από τον γιο του, Μέγα Αλέξανδρο.

Η Στοά της Ηχούς, η οποία βρισκόταν μέσα στο ιερό χώρο της Άλτεως, αποτελούσε το ανατολικό όριό της και την απομόνωνε το Στάδιο. Είναι γνωστή και ως η Ποικίλη Στοά λόγω των έργων ζωγραφικής που την κοσμούσαν.

Το Μητρώον, ναός αφιερωμένος στη μητέρα των θεών, Ρέα ή Κυβέλη, ο οποίος βρισκόταν στα ανατολικά του Ηραίου.

Ο Βωμός του Δία, ανατολικά του Ναού της Ήρας και του Πελοπίου, από τον οποίο δεν διατηρείται κανένα ίχνος αλλά εκεί βρέθηκαν πολυάριθμα χάλκινα ειδώλια μέσα σε παχύ στρώμα στάχτης.

Ο Βωμός της Ήρας, του οποίου σώζονται τα θεμέλια ανατολικά του Ναού της Ήρας.
Προϊστορικό κτήριο, ιερό που βρέθηκε στους νότιους πρόποδες του Κρονίου λόφου και χρονολογείται την Πρωτοελλαδική ΙΙΙ περίοδο (2300-2000 π.Χ.).

Το Πελόπιο, κενοτάφιο εντός του χώρου της Άλτεως το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Πέλοπα, τοπικό ήρωα των Ηλείων.

Το Νυμφαίο ή αλλιώς το υδραγωγείο του Ηρώδη του Αττικού που ήταν από τις πιο πλούσιες και εντυπωσιακές κατασκευές του ιερού χώρου της Άλτεως.

Πληροφορίες
Τηλέφωνο: +30 26240 22517
Φαξ: +30 26240 22529
Email: efahle@culture.gr
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €12, Μειωμένο: €6
Για το διάστημα 1η Νοεμβρίου ως 31 Μαρτίου, το αντίτιμο του ενιαίου εισιτηρίου των ως άνω χώρων είναι μειωμένο κατά 50% για όλους τους επισκέπτες και κοστίζει 6 ευρώ.
Ελεύθερη είσοδος:
6 Μαρτίου – Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
18 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων
28 Οκτωβρίου
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου

Ωράριο Λειτουργίας
Χειμερινό:
Έως 31 Δεκεμβρίου
Δευτέρα – Κυριακή
08.00 – 17.00

Από 2 Ιανουαρίου:
Δευτέρα – Κυριακή
08.00 – 15.30

Τελευταία είσοδος: 20′ πριν τη λήξη του ωραρίου.

Αργίες:
1 Ιανουαρίου: κλειστά

25 Μαρτίου: κλειστά

Μ.Παρασκευή: 12.00-17.00

Μ. Σάββατο: 08.00-15.00

1 Μαΐου: κλειστά

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά
Περισσότερα εδώ: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh355.jsp?obj_id=2358

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *