Ανακοινώσεις

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της Εθνικής παλιγγενεσίας.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον Εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το Εκκλησιαστατικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της Επανάστασης με μια μεγάλη Εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων.

Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων, μετά από πέντε ημέρες έρχονται στα χέρια των Ελλήνων.

Στις 23 Μαρτίου η Καλαμάτα έρχεται στους Έλληνες, την ίδια ημέρα, έρχεται και η Βοστιτσα (σημερινό Αίγιο), στους Έλληνες, στην Πάτρα επικρατεί επαναστατικός αναβρασμός.

Οι οπλαρχηγοί στην Καλαμάτα στέλνουν διακήρυξη στην διεθνή κοινότητα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, με το έγγραφο ”προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς αυλάς ”.

Κατόπιν συστάθηκε επαναστατική επιτροπή με το όνομα ” Μεσσηνιακή Γερουσία ”

η οποία θα συντόνιζε τον αγώνα και θεωρείται η πρώτη πολιτική εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας.

Οι Αγωνιστές του 1821 και η θυσία τους μας διδάσκουν, πριν απ όλα, ότι είμαστε Λαός και Έθνος της Ελευθερίας. Κατά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου διαμηνύουμε λοιπόν, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, έχοντας κατά νου τον στίχο του Ανδρέα Κάλβου ”ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, θα υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία μας αποφασισμένοι, ανυποχώρητοι και το ”ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ” θα είναι η μόνη και κατηγορηματική απάντηση μας έναντι οιουδήποτε θα διανοείτο να την επιβουλευθεί.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *